Slimme waterpompen in Zuid-Soedan

Wereldwijd hebben 844 miljoen mensen geen toegang tot schoon (drink)water. Ook in Zuid-Soedan is dit een groot probleem. In combinatie met een verwaarloosd gezondheidssysteem leidt het ertoe dat mensen grote kans lopen ondervoed te raken of ziektes als cholera te krijgen. Samen met lokale partners en de Dutch Relief Alliance (een samenwerkingsverband ondersteund door de overheid) zijn we een programma gestart waarmee innovatieve waterpompen aangelegd worden. Via sensors zijn de pompen verbonden met een telefoonnetwerk of satelliet. Op die manier kunnen overheden, gemeenschappen en hulporganisaties in de gaten houden hoe de waterpomp functioneert en hoeveel water er beschikbaar is.

De kracht van samenwerking in Haïti

In Haïti voerden we een noodhulpactie uit in samenwerking met onze partner World Renew. Tearfund is al langer aanwezig in dit gebied met een structureel programma. Hierdoor konden we vrijwel direct na de aardbeving van 14 augustus in actie te komen. De noodhulpactie werd opgezet in de plaatsen Lescave en Gorgette. Beide plaatsen werden zwaar getroffen: honderden families waren in één klap dakloos. Door middel van hulppakketten zijn in korte tijd zo’n 4.000 inwoners geholpen. De hulppakketten boden onder anderen waterzuiveringstabletten, dekzeilen, rijst en bakolie.

Groot doorzettingsvermogen

Ander goed nieuws uit Haïti: de kinderen van Rosemanie Bernard (29) kunnen weer naar school! Sinds 2019 is Rosemanie betrokken bij een zelfhulpgroep, een keuze die haar leven veranderde. ‘Voordat ik bij de groep betrokken was, had ik niet veel om handen. Met drie kleine kinderen en zwanger van de vierde werkte ik wat in de tuin. Verder had ik een klein handeltje in de verkoop van snoepgoed, maar dat zorgde nauwelijks voor een inkomen. In april 2019 startte een zelfhulpgroep in mijn gemeenschap en ik werd direct lid. Ik legde spaargeld in en na enige tijd kon ik een eerste lening van ongeveer 20 euro nemen. Na allerlei tegenslagen, lukte het me toch om mijn handel te verbeteren vooral met kolen (voor kacheltjes), vlees en bananen. Dankzij de groep en de stimulans die ervan uitging, was ik in staat de sloppenwijk te verlaten en op een betere plek een huisje met drie kamertjes te bouwen. Nu kunnen mijn kinderen weer naar school. Zonder de steun van de zelfhulpgroep was me dat nooit gelukt.’

Meer inkomen in Zimbabwe

Een fantastische ontwikkeling in Zimbabwe: drie jaar geleden was het gemiddelde inkomen per huishouden nog zo’n € 12,70 per maand. Uit onderzoek onder de lokale bevolking blijkt dat dit inmiddels ruim € 38 per maand is. In drie jaar tijd is het inkomen per gezin dus drie keer zo hoog geworden! We hopen dat deze stijgende lijn zich voortzet, zodat gezinnen straks boven de armoedegrens leven en kunnen opstaan uit armoede.

Ondersteuning door de kerk in Ethiopië

In Tigray, Ethiopië, liepen de spanningen tussen het regeringsleger en de lokale strijdgroepen hoog op. Bombardementen en beschietingen waren én zijn aan de orde van de dag. Samen met onze lokale kerkpartner Ethiopian Kale Heywet Church (EKHC) zijn we dit jaar een noodhulpprogramma gestart. Mede dankzij de financiering van de Dutch Relief Alliance en de ondersteuning door Food for the Hungry konden we voedselpakketten uitdelen en verschillende hygiëneproducten beschikbaar stellen.

Op weg naar een inclusievere samenleving

Ander goed nieuws uit Ethiopië: waterpunten die eerder niet toegankelijk waren voor mensen met een beperking, zijn dat nu wel. Chernet Berhanu, coördinator van het water-, hygiëne- en sanitatieprogramma in zijn wijk vertelt: ‘Ik ben al veertien jaar betrokken bij de aanleg van waterpunten, maar het is nooit eerder in me opgekomen dat deze punten niet goed toegankelijk waren voor mensen met een beperking. We hebben ervoor gezorgd dat het grootste deel van alle waterpunten in onze omgeving nu ook gebruiksvriendelijk is voor mensen met een beperking.’ Onze lokale partners blijven onderzoeken hoe ze andere plekken die voor mensen met een beperking moeilijk bereikbaar zijn, kunnen verbeteren. Een mooie stap naar een inclusievere samenleving!

Helpt u ook mee? 

Helpt u ook in het nieuwe jaar mee om mensen wereldwijd veerkrachtiger te maken?

Ja, ik help mee!

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

Jij maakt verschil. Of je nu in Zeist woont of in Kampala, het is belangrijk om je te realiseren dat jij verschil kunt maken en dat je van betekenis bent voor je leefomgeving. Dat begint klein, maar heeft grote impact. Als de verantwoordelijkheid voor verandering bij mensen zelf ligt, is de verandering duurzaam en ervaren mensen trots en vrijheid. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken. In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer.
Gerelateerde content
Banner Kerst 2021
Verhaal
Lees meer
14 december 2021

Kerstactie 2021: Geef oorlogsweduwen in het Midden-Oosten een nieuwe start

Het is bijna Kerst. We kijken uit naar de komst van de Vredevorst! Een feest van vrede en licht. Maar hoeveel kans heeft [...]
Lees meer
Syrie MERATH Lebanon
Verhaal
Lees meer
25 november 2021

10 jaar oorlog in Syrië: Kerken als boodschappers van hoop

Het is bijna niet te geloven, maar de oorlog in Syrië is al tien jaar aan de gang. Terwijl de situatie steeds donkerder [...]
Lees meer
Mira de Boer
Verhaal
Lees meer
13 augustus 2021

Mira de Boer: 'Onrecht, armoede, duurzaamheid en bewustwording liggen dicht bij het hart van God'

Je wilt als kerk de wereld een stukje mooier maken. Maar hoe doe je dat? Tearfund heeft verschillende sprekers die kerken [...]
Lees meer