De tropische storm kwam afgelopen zaterdag aan land en veroorzaakte zware wind en enorm veel regen, waardoor overstromingen ontstonden. In Mozambique is vooral de kuststad Beira, de tweede stad van het land, getroffen. Complete woonwijken zijn ondergelopen. Volgens de VN zijn er 76 gezondheidscentra en 400 klaslokalen beschadigd of vernietigd. Zeker 18.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Wat nu nodig is: tenten, noodopvang, dekens, drinkwater, hygiëneproducten, sanitaire voorzieningen, mondkapjes en voedsel.

In de omgeving van Beira zijn landbouwgronden en vooral de gewassen erg beschadigd. De voedselgewassen zouden tussen half maart en half april geoogst moeten worden. Als het water blijft, kan dit de oogst verwoesten.

Het gebied was net enigszins hersteld van eerdere orkanen. Bijna twee jaar geleden trof de orkaan Idai, een van de ergste cyclonen van het zuidelijk halfrond, hetzelfde gebied. Idai spoelde een groot deel van Beira weg en er kwamen honderden mensen om het leven.

Afbeelding
Overstromingen Mozambique

Voor de gewelddadige conflicten die al enkele jaren plaatsvinden in Cabo Delgado is nauwelijks media-aandacht. Een deel van deze provincie wordt beheerst door islamitische extremisten en moord, onthoofding, brandstichting en verwoesting zijn er aan de orde van de dag. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen en hebben al hun bezittingen achtergelaten.

Tot nu toe zijn er zo’n vijfduizend dodelijke slachtoffers gevallen. Een groot deel van de lokale bevolking is gevlucht naar de Pemba, de hoofdstad van de provincie. De meesten wonen op straat in tenten, zelfgemaakte hutjes van takken en plastic of onder een boom. De overheid kan de stroom met vluchtelingen niet aan, terwijl de oorlog doorgaat en verwacht wordt dat nog meer mensen het geweld zullen ontvluchten.

Noodhulp

Tearfund levert een bijdrage aan de noodhulp die onze lokale partner verleent in het getroffen gebied. We werken daarin samen met Food for the Hungry, die in Cabo Delgado een operationeel team hebben die directe hulp verleent aan de vluchtelingen. Omdat de eerste nood voedselvoorziening is, helpt onze lokale partner mee in de distributie van voedselpakketten. Met één pakket heeft een gezin van vijf personen voldoende basisvoeding voor een maand. Met onze bijdragen hopen we 450 huishoudens (2250 mensen) te helpen.

Tearfund ondersteunt deze noodhulpactie vanuit het noodhulpfonds. Wil je bijdragen aan de noodhulp die we als Tearfund bieden op plekken waar dit hard nodig is? Doe een donatie >>

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden. Dat doen we bijvoorbeeld in Syrië, India en Oeganda. Daarnaast komen we in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. We zien dat het aantal noodsituaties in de wereld toeneemt. In een groeiend aantal landen en regio’s zijn er klimaatrampen en conflicten. Steeds meer mensen slaan hierdoor op de vlucht of vrezen dagelijks voor hun leven. We ondersteunen hen door te werken aan voedselzekerheid, veiligheid, wederopbouw en het meebouwen aan weerbare gemeenschappen.
Gerelateerde content
Vluchtelingen in Ethiopië
Verhaal
Lees meer
11 februari 2021

Noodhulp in Ethiopië na gevechten tussen rebellen en het leger

Na de verkiezingen in de noordelijke regio Tigray op 9 september, is de spanning in Ethiopië opgelopen. Het conflict tussen [...]
Lees meer
Bisschop Zac over bidden in crisistijd
Verhaal
Lees meer
25 december 2020

Bisschop Zac over bidden in crisistijd: ‘Mijn hoop is dat we niet alleen bidden als het moeilijk is’

Bisschop Zac Niringiye, van de Church of Uganda in Kampala, komt uit een land dat crisis op crisis meemaakt. In een toespraak [...]
Lees meer