Voor de gewelddadige conflicten die al enkele jaren plaatsvinden in Cabo Delgado was lang nauwelijks media-aandacht. Een deel van deze provincie wordt beheerst door islamitische extremisten. Moord, onthoofding, brandstichting en verwoesting zijn er aan de orde van de dag. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen en hebben al hun bezittingen achtergelaten.

Tot nu toe zijn er ruim 2.600 dodelijke slachtoffers gevallen. Een groot deel van de lokale bevolking is gevlucht naar Pemba, de hoofdstad van de provincie. De meesten wonen op straat in tenten, zelfgemaakte hutjes van takken en plastic of onder een boom. De overheid kan de stroom met vluchtelingen niet aan, terwijl het geweld doorgaat en verwacht wordt dat nog meer mensen op de vlucht zullen slaan.

Het gebied waar orkaan Eloise in januari aan land kwam was net enigszins hersteld van eerdere orkanen. Hetzelfde gebied werd twee jaar eerder, in maart 2019, ook al getroffen door orkaan Idai: een van de zwaarste cyclonen van het zuidelijk halfrond. Idai zorgde toen voor overstromingen in laaggelegen stadsdelen en grote beschadigingen aan de infrastructuur van deze havenstad. Er kwamen honderden mensen om het leven.

Afbeelding
Overstromingen Mozambique
Overstromingen Mozambique in januari 2021

Noodhulp aan ontheemden

Samen met onze lokale partner verlenen we noodhulp in Cabo Delgado. We werken daarin samen met Food for the Hungry, die ter plekke een operationeel team heeft dat directe hulp verleent aan de vluchtelingen. Omdat de eerste nood voedselvoorziening is, helpt onze lokale partner mee in de distributie van voedselpakketten. Met één pakket heeft een gezin van vijf personen voldoende basisvoeding voor een maand. Met onze bijdrage worden nu 450 huishoudens (2250 mensen) geholpen.
Tearfund Mozambique ondersteunt daarnaast nog eens 80.000 vluchtelingen op het gebied van onder andere schoon drinkwater, toiletten, hygiëne en psycho-sociale ondersteuning.

Tearfund ondersteunt deze noodhulpactie vanuit het noodhulpfonds. Wil je bijdragen aan de noodhulp die we als Tearfund bieden op plekken waar dit hard nodig is? Doe een donatie >>

 

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden. Dat doen we bijvoorbeeld in Syrië, India en Haïti. Daarnaast komen we in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. We zien dat het aantal noodsituaties in de wereld toeneemt. In een groeiend aantal landen en regio’s zijn er klimaatrampen en conflicten. Steeds meer mensen slaan hierdoor op de vlucht of vrezen dagelijks voor hun leven. We ondersteunen hen door te werken aan voedselzekerheid, veiligheid, wederopbouw en het meebouwen aan weerbare gemeenschappen.
Gerelateerde content
Vluchtelingen in Ethiopië
Verhaal
Lees meer
11 februari 2021

Noodhulp in Ethiopië na gevechten tussen rebellen en het leger

Na de verkiezingen in de noordelijke regio Tigray op 9 september, is de spanning in Ethiopië opgelopen. Het conflict [...]
Lees meer
Bisschop Zac over bidden in crisistijd
Verhaal
Lees meer
25 december 2020

Bisschop Zac over bidden in crisistijd: ‘Mijn hoop is dat we niet alleen bidden als het moeilijk is’

Bisschop Zac Niringiye, van de Church of Uganda in Kampala, komt uit een land dat crisis op crisis meemaakt. In een [...]
Lees meer