Nadat de motor van de boot ongeveer een week geleden kapotging, raakte de boot op drift.  De vluchtelingen hebben nauwelijks water en eten aan boord en veel mensen zijn ziek geworden, onder meer door extreme uitdroging. ‘Actie is onmiddellijk nodig om levens te redden en verdere tragedie te voorkomen’, zegt UNHCR. 

Waar de boot zich precies bevindt, wat de beoogde bestemming is en hoeveel mensen aan boord zijn is niet bekend. Indiase marineschepen zouden de vluchtelingen van iets te eten en water voorzien, maar vooralsnog is de boot niet op sleeptouw genomen en is nog niemand van boord gehaald.

Vergeten crisis

De boot vertrok vanuit de Bengaalse stad Cox’s Bazar, waar miljoenen Rohingya-vluchtelingen verblijven. De Rohingya krijgen geen toestemming om te werken of verder het land in te trekken. Door het gevoel van zinloosheid en hopeloosheid verslechtert het leefklimaat in de kampen. Daarnaast hebben veel mensen nog last van onverwerkte trauma’s. De overheid is inmiddels begonnen met het bouwen van een hek rondom de kampen, om te voorkomen dat de Rohingya de kampen verlaten en zich onder de lokale bevolking mengen. Daarmee veranderen de kampen in feite in één grote gevangenis.

Tearfund zoekt naar mogelijkheden om langdurig hulp te blijven verlenen aan de Rohingya in Bangladesh, tot de situatie verbetert en mensen niet meer afhankelijk zijn van noodhulp. Door donaties en inkomsten uit een gezamenlijke campagne met EO Metterdaad en Museum of Humanity kunnen we de noodhulp die we verlenen het komende jaar voortzetten. We blijven ons inzetten om meer inkomsten te genereren zodat de hulp kunnen opschalen en voortzetten.

Tearfund biedt, in samenwerking met lokale hulporganisatie Christian Commission for Development in Bangladesh (CCDB), noodhulp aan de Rohingya in Bangladesh. Uw gift is hard nodig.

Bron: NOS. Foto: Gerhard Lipold via Unsplash.

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

Op het moment dat zich een crisis voordoet, zoals een natuurramp of een gewapende conflict, dan zoekt Tearfund naar mogelijkheden om noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking. We leggen je graag uit hoe we noodhulp verlenen en wat er nodig is voor deze noodhulp.
Gerelateerde content
Twee Indiase vrouwen met manden op hun hoofd. Foto: Jose Aragones / Pexels
Verhaal
Lees meer
28 december 2020

Inspired Individuals: de impact van het coronavirus op India’s meest kwetsbaren

Gazala is een heel bijzondere vrouw. Ze is een van onze Inspired Individuals en zet zich in om Indiase meisjes en jonge [...]
Lees meer