Het woord rentmeesterschap komt niet letterlijk in de Bijbel voor, en daarom vindt theoloog en milieuactivist Ruth Valerio het ingewikkeld dat veel christenen zich zo hechten aan deze specifieke benaming. Maar, in Genesis 1 geeft God mensen de opdracht om te zorgen voor de aarde. Eerlijk is eerlijk: daar kunnen we soms best wat hulp bij gebruiken. Daarom 7 boeken over rentmeesterschap ter inspiratie. 

1. Het groene hart van het geloof  

‘Zorg voor Gods wereld’, is de ondertitel van het hoopvolle boek Het groene hart van het geloof van Dave Bookless. Het gaat over het verbinden van geloof en zorg voor de schepping. Bookless is theoloog en medeoprichter van A Rocha UK. In dit boek combineert hij diepgang met praktijkkennis. Hij is zelf veel bezig met hoe je duurzamer kunt leven en heeft daar door de jaren heen grote stappen in gezet. Het groene hart van het geloof is de ideale hulpgids als je je geloof meer wil verbinden met je dagelijkse leven.   

2. Er is leven na de groei 

In het boek Er is leven na de groei neemt econoom Paul Schenderling je mee naar het Nederland van 2040. Hij schetst het ideaal dat ons land dan leeft binnen de grenzen van de aarde. De economische groei staat niet meer voorop, terwijl de welvaart intact blijft. Bovendien zijn we gelukkiger omdat we minder stress ervaren en meer vrije tijd hebben. Het is tijd om oude gewoonten en ideeën die de aarde en de mens uitputten los te laten en om samen een nieuwe richting in te slaan. Paul neemt ons aan de hand van kleine en grote verhalen mee op reis. Hij houdt ons voor dat het enige dat nodig is vertrouwen en daadkracht zijn. Als je donateur wordt van Tearfund, krijg je gratis toegang tot het webinar Paul Schenderling op 10 april én een exemplaar van zijn boek 'Er is leven na de groei'. 

Meld je nu aan

3. Er is al zoveel moois 

Op Instagram inspireert Dorine van den Noort-Kema haar volgers al jaren over duurzaam leven. In haar boek Er is al zoveel moois dat eind 2023 uitkwam, belicht ze dit thema zo breed mogelijk. Van wonen en koken tot kleding. Je leest niet alleen van alles over duurzaam leven, maar krijgt ook handige tips waarmee je thuis meteen aan de slag kunt. En ze beantwoordt de vraag hoe duurzaamheid en het christelijke geloof elkaar raken. De focus van Dorine: het moest vooral haalbaar en praktisch zijn. 

4. Genieten van genoeg 

Martine Vonk was met recht duurzaamheidsexpert te noemen. Ze was een van de eerste christelijke vrouwen die zich inzette voor een duurzamere wereld. Hoewel haar boek Genieten van genoeg inmiddels al ruim tien jaar oud is, is het nog steeds actueel. Veel christenen willen wel duurzamer en eerlijker leven, maar hoe doe je dat concreet? Hoe ga je om met zorgen, geld, bezittingen en beperkte tijd? Jezus geeft in de Bijbel heel concrete antwoorden. Je ontdekt in Genieten van genoeg hoe in beperking juist enorme rijkdom en vrijheid ligt. 

5. Bewuster leven 

In het boek Bewuster leven neemt auteur Mirjam Looij je mee in haar zoektocht naar het geluk van genoeg. Mirjam en haar man wonen in een tiny house en geloven dat geluk niet zit in het zoeken naar meer, maar juist in het genieten van minder. In haar boek neemt ze je mee in hun zoektocht. Ze vertelt niet alleen de mooie en succesvolle verhalen, maar is ook eerlijk over worstelingen en inzichten. In het boek staan verschillende thema’s centraal, waaronder duurzaamheid, (digitaal) minimaliseren en geloof. 

6. Vrede op Aarde 

Stefan Paas is theoloog en hoogleraar missiologie en publieke theologie aan verschillende universiteiten. In zijn boek Vrede op aarde onderzoekt hij hoe de christelijke boodschap relevant is in de tijd van nu. Het verhaal van God over de schepping is vol hoop, troost en vergeving. Toch is het een verhaal dat steeds minder verteld en geloofd wordt. Wat kunnen we er vandaag de dag mee en hoe kunnen mensen het christelijke geloof verbinden met het hele leven, menselijke relaties en de schepping?  

7. Wat je wel kunt doen 

Alfred Slomp, ook wel bekend van zijn workshops God in de supermarkt, schreef in zijn nieuwe boek Wat je wél kunt doen over de Groene Vijf: de keuzes waarmee je de meeste positieve impact kunt maken. Van anders reizen en eten tot energiezuinig wonen, minder nieuwe spullen kopen en werken aan systeemverandering. Naast dilemma’s, uitdagingen en kansen staat het boek vol met haalbare tips waar je al meteen verschil mee kunt maken. Wanneer jij donateur wordt van Tearfund ontvang je gratis toegang én krijg je het boek ‘Wat je wél kunt doen’ gratis thuisgestuurd. 

Meld je nu aan

Rentmeesterschap, waarom is dat eigenlijk belangrijk? 

Als christenen hebben we de aarde in bruikleen. We zijn als het ware rentmeesters, en moeten dus op een goede manier omgaan met spullen én de planeet. Een duurzame manier van leven en werken is daarnaast één van de beste strategieën tegen armoede en onrecht. Wij werken toe naar een wereld waarin iedereen kan voorzien in zijn of haar basisbehoeften, gelijke kansen en mogelijkheden heeft en leeft binnen de grenzen van wat de aarde biedt. We noemen dat ecologische en economische duurzaamheid. Meer weten over wat duurzaamheid en armoede met elkaar te maken hebben? 

Lees hier verder  

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.