
In de Hoorn van Afrika vindt al jaren een humanitaire crisis plaats. Landen als Ethiopië, Oeganda en Zuid-Soedan hebben te maken met grote voedselonzekerheid en 70 miljoen mensen in de regio hebben dringend noodhulp nodig.
Extreme droogte als direct gevolg van klimaatverandering én stijgende voedselprijzen leiden tot enorme voedselschaarste in de Hoorn van Afrika. In combinatie met langdurige, gewelddadige conflicten en natuurrampen zorgt dit voor een enorme humanitaire crisis. De cijfers liegen er niet om. Maar liefst 25 miljoen mensen zijn ontheemd en 55 miljoen mensen hebben keer op keer te maken met voedselonzekerheid. 70 miljoen mensen hebben dringend noodhulp nodig. Dat is één vijfde van alle mensen in nood op de wereld.
De Hoorn van Afrika lijdt onder de gevolgen van het veranderende klimaat. Er zijn steeds meer periodes van extreme droogte die afgewisseld worden door onvoorspelbare, intensieve regenperioden. In die perioden vinden vaak overstromingen, modderstromen en hagelbuien plaats, waardoor oogsten mislukken. Mensen verlaten hun huis op zoek naar een betere leefomgeving om in hun eerste levensbehoeften te voorzien.
Veel landen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met decennialange conflicten tussen milities en regeringslegers. De vaak gewelddadige strijd heeft enorme impact op de bevolking en de omgeving. Mensen slaan op de vlucht op zoek naar veiligheid en goede landbouwgrond wordt vernietigd of zijn onveilig om in te werken.
Zowel het veranderende klimaat als de aanwezige conflicten zorgen ervoor dat mensen in de Hoorn van Afrika die leven in kwetsbare situaties het hardst worden getroffen. Zij worden nog meer afhankelijk van humanitaire hulp. Tearfund biedt noodhulp op het gebied van onder meer voedsel, schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.
Door middel van distributiebonnen in Soedan hebben we 11.000 mensen geholpen met levensreddende voedselvoorziening. Via ons project in Ethiopië werkten we aan voedselzekerheid en (schoon) water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (voorlichting en materialen) en bereikte we 28.000 mensen. Samen met de Dutch Relief Alliance kwamen we in actie na de ernstige overstromingen in Zuid-Soedan in 2024 die duizenden huizen hebben verwoest. In de staat Jonglei boden we noodhulp aan 30.000 mensen. En in Somalië boden we ondersteuning aan de mensen die lijden onder de gevolgen van de aanhoudende droogte.
Via al onze projecten zoeken wij naar mogelijkheden om gemeenschappen te versterken zodat zij ook op de langere termijn weerbaar zijn voor toekomstige crisissen en minder afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Dat doen we onder meer door het opstarten van zelfhulpgroepen. Aan zo’n groep nemen 15 tot 20 personen deel. Zij ondersteunen elkaar en sparen een gezamenlijk kapitaal van waaruit kleine leningen kunnen worden verstrekt om te investeren in activiteiten die een inkomen genereren. Daarnaast ontvangt een zelfhulpgroep ondersteuning op het gebied van (duurzame) landbouwtechnieken en onderwijs op het gebied van financiën en marketing. In onder meer Ethiopië en Zuid-Soedan doen we dit via projecten op het gebied van vredesopbouw. Via kerken pakken wij de grondoorzaken van conflicten aan.
Noodsituaties zijn voor financiële steun sterk afhankelijk van de berichten die in de media verschijnen. Echter: lang niet alle noodsituaties halen de media en daardoor ontbreekt het vaak aan middelen om hierop te kunnen reageren. Juist voor deze noodsituaties heeft Tearfund het noodhulpfonds opgericht. Via het Noodhulpfonds kan Tearfund direct in actie komen in crisissituaties. Wil je bijdragen aan onze noodhulp? Geef dan aan het Noodhulpfonds van Tearfund. Met jouw steun kunnen we hulp bieden aan mensen in acute nood, zoals in de Hoorn van Afrika.
De Hoorn van Afrika wordt het meest oostelijke deel van het vasteland van Afrika bedoeld. Tearfund is actief in Ethiopië, Kenia, Oeganda, Soedan, Somalië en Zuid-Soedan.