Een lange geschiedenis en onzekere toekomst

Ethiopië ligt op de grens van Noord- en Midden-Afrika en heeft meer dan 104 miljoen inwoners. Het land staat bekend als één van de oudste landen ter wereld en is, in tegenstelling tot de andere landen op het Afrikaanse continent, nooit gekoloniseerd geweest. Ethiopië kent veel tradities, veel verschillende etnische groepen en een grote variatie aan klimaten.

Sinds begin november 2020 heeft Ethiopië te maken met zeer sterke inflatie, politieke onrust en toenemend geweld in Tigray. Sindsdien zijn er honderden doden gevallen en duizenden mensen sloegen op de vlucht.

De uitdagingen waar Ethiopië mee te maken heeft stappelen zich nog verder op. Zo zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar. De meerderheid van de bevolking is afhankelijk van de opbrengsten van het land of van de veehouderij, maar door de steeds minder stabiele weersomstandigheden zijn ook deze opbrengsten minder geworden. Regelmatig zijn er lange perioden van droogte of juist van hevige neerslag. Boeren hebben vaak de mogelijkheid om extra grond huren, maar dat betekent ook dat ze een deel van de oogst moeten afstaan. Hierdoor komt er een nog grotere druk op de voedselzekerheid te liggen. Voedseltekort, ondervoeding en groeistoornissen bij kinderen zijn chronische problemen die regelmatig voorkomen.

Tearfund houdt zich in Ethiopië bezig met de vredesopbouw, ondersteuning aan jongeren die een baan zoeken, herstel van waterputten en noodhulp in de districten Koneba, Alamata en Shire Worredas.

Resultaten in 2021

  • 1.339 en 11.290 getroffen mensen in Tigray en Afar  ontvingen voedselpakketten, materiaal voor huisvesting, voorlichting op het gebied van hygiëne en cash.
  • 1.440 mensen in de Oromia-regio werden direct bereikt via een vredesopbouwproject.
  • 25 gemeenschapsleiders in de Afar-regio zijn getraind om de weerbaarheid tegen (natuur)rampen te vergroten en voedselzekerheid te verbeteren.
  • 75 jongeren in het district Offa zijn getraind in het ontwikkelen van een sterke, duurzame onderneming.
Gerelateerde content
Afar Ethiopië
Project
Lees meer
Ethiopië
Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Weerbaarheid in de Hoorn van Afrika (zelfhulpgroepen)

De Hoorn van Afrika wordt regelmatig geconfronteerd met extreme droogte met voedselschaarste als gevolg. Tearfund komt in [...]
Lees meer
Ethiopië distributie
Project
Lees meer
Ethiopië
Afbeelding
Noodhulp

Tearfund verleent noodhulp met de Dutch Relief Alliance in Ethiopië

In november 2020 escaleerde de situatie in Noord-Ethiopië. Het leger van Ethiopië nam Tigray in en er ontstonden zware [...]
Lees meer
Hans van Vliet van Goed Zo
Nieuws
Lees meer
5 januari 2024

Kringloop Goed Zo! deelt uit aan haar omgeving dichtbij en wereldwijd

Kringloopcentrum Goed Zo! in het Utrechtse Amerongen deelt jaarlijks giften uit van de opbrengst van de verkoopactiviteiten. [...]
Lees meer