Onder andere Reinier van den Berg, Greta Thunberg, Nicky Kroon en Trees van Montfoort nemen je in hun TED Talks mee in het thema duurzaamheid en vertellen je welke stappen jij kunt zetten om thuis, in je kerk en in je omgeving het verschil te maken. Laat je hieronder inspireren door verhalen uit Nederland en het buitenland.

1. Reinier van den Berg: Winstgevend rentmeesterschap

Klimatoloog en weerman Reinier van den Berg heeft het liever over het vaker over het woord rentmeesterschap dan over het woord duurzaamheid. Waarom? Omdat het oplevert voor de planeet, de schepping en alles dat leeft. Hoe meer je weet over de wetenschap, hoe groter God eigenlijk wordt, stelt Van den Berg tijdens zijn talk op Groen Geloven. 

2. Greta Thunberg: Act right now on climate change

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zet zich vanaf jonge leeftijd fel in voor het klimaat. In onderstaande talk, die in 2019 is opgenomen, benadrukt ze vurig hoe belangrijk het is om het roer om te gooien en écht te veranderen.

3. Nicky Kroon: Een leuker leven zonder plastic

Leven zonder plastic? Als je kijkt naar de hoeveelheid plastic die we dagelijks tegenkomen kun je je misschien niet voorstellen dat het mogelijk is. Zussen Nicky en Jessie Kroon bewijzen met Het Zero Waste Project dat het kan! 

4. David Katz: The surprising solution to ocean plastic

David Katz is de oprichter van de plasticbank: een mogelijke oplossing voor de plasticsoep. Katz spreekt in deze TED Talk over hoe mensen in ontwikkelingslanden plastic kunnen verzamelen om dit vervolgens te recyclen in ruil voor geld. Ps: dit gebeurt al in een van onze projecten in Oeganda.

5. Trees van Montfoort: Duurzaam doen vraagt duurzaam geloven

'Hoe kun je nou geloven en niet groen zijn?', vraagt Trees van Montfoort zich af. Hoe kijkt de Bijbel aan tegen de verhouding tussen God en de wereld? En wat is onze plek als mensen daarin?

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons. Een duurzame manier van leven en werken is één van de beste strategieën tegen armoede en onrecht. Wij werken toe naar een wereld waarin iedereen kan voorzien in zijn of haar basisbehoeften, gelijke kansen en mogelijkheden heeft en leeft binnen de grenzen van wat de aarde biedt. We noemen dat ecologische en economische duurzaamheid.
Gerelateerde content
Vrouw in veld vol gewas
Verhaal
Lees meer
12 februari 2020

Waarom duurzaamheid bij ontwikkelingswerk hoort

Voor veel mensen is de link tussen het evangelie en opkomen voor armen en verdrukten een heel vanzelfsprekende. Voor [...]
Lees meer
Petra de Jong
Verhaal
Lees meer
26 maart 2022

Ecologische (wan)hoop

Mijn ecologische voetafdruk, daar heb ik het liever niet over. Ik eet nauwelijks dierlijke producten, regelmatig [...]
Lees meer
Kledingrek
Blog
Lees meer
17 juni 2021

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Veel kleding, ook wel fast fashion genoemd, wordt gemaakt onder gebrekkige arbeidsomstandigheden. Dat is helaas niets [...]
Lees meer