Het eerste wat in mijn hoofd opkomt, is: 'Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?' En ik stel me voor hoe ik hardvochtig ‘nee’ zeg tegen de plastic popjes die dochterlief wil kopen.  Of hoe ik voortaan mijn zoon een zoethoutstengel geef in plaats van een in plastic verpakt snoepje. Ze zien me aankomen. Moet ik zelfvoorzienend gaan leven? De auto de deur uit? Ik zucht. Hoe dan?

We hebben Gods transformerende kracht nodig om ook maar íets te kunnen bijdragen.

Als missionair consulent van de CGK mag ik kerken helpen meer missionair te zijn. Een kerk is missionair wanneer zij probeert haar omgeving te beïnvloeden, zowel op het niveau van individuen (evangelisatie, dienstbetoon) als op het niveau van structuren en instituten. Onder de term ‘missionair’ vallen zodoende verschillende activiteiten, die vaak worden samengevat onder de vijf kenmerken van wereldwijde zending: evangelisatie, discipelschap, lenigen van noden, streven naar rechtvaardige structuren én werken aan de heelheid van de schepping. (Exploring the five marks of global mission, Walls, Ross 2008.)

Werken aan de heelheid van de schepping. Dat is deelnemen aan Gods verhaal! Ik merk een sprankje hoop in mijzelf: we hebben Gods transformerende kracht nodig om aan bovenstaande ook maar íets te kunnen bijdragen. Zo mogen we iedere dag met Zijn hoop in ons hart en in onze ogen starten. Want uit onszelf…? 

Dus ora et labora, bid en werk. Waar mogen we iets van Gods licht laten schijnen, ook als het gaat om de schepping? Groener en eerlijker leven, opdat de mensen onze goede werken zien en de Vader verheerlijken.

Ineens word ik blij van de vriendin die door weer en wind op haar fiets naar kantoor rijdt. Of van de collega die schoenen laat omzolen in plaats van vervangt. Zo kan het ook! En daarom deel ik met je, dat ik nu in maand vier ben van een jaar geen kleding kopen, om zo misschien ter inspiratie te zijn. Om iets uit te dragen van de Hoop die in mij is.

- Petra de Jong
Missionair consulent CGK

Onderzoek: jongeren maken zich grote zorgen om klimaatverandering

Meer dan 80% van de kerkelijke jongeren maakt zich grote zorgen om klimaatverandering. Dat blijkt uit een jongerenonderzoek dat is uitgevoerd onder Nederlandse christelijke jongeren van 15 tot en met 25 jaar. Ook vinden de jongeren dat er binnen de kerk te weinig over klimaatverandering gesproken wordt. 'We zien dat dit thema jongeren echt raakt. Nog meer dan de oudere generaties maken ze zich zorgen. Het is een kans voor kerken om te verbinding met jongeren te zoeken, hen te inspireren en te laten zien dat de kerken wel bereid zijn in actie te komen', zegt Cornelis de Schipper, coördinator duurzaamheid bij Tearfund

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons. Een duurzame manier van leven en werken is één van de beste strategieën tegen armoede en onrecht. Wij werken toe naar een wereld waarin iedereen kan voorzien in zijn of haar basisbehoeften, gelijke kansen en mogelijkheden heeft en leeft binnen de grenzen van wat de aarde biedt. We noemen dat ecologische en economische duurzaamheid.
Gerelateerde content
Vrouw in veld vol gewas
Verhaal
Lees meer
12 februari 2020

Waarom duurzaamheid bij ontwikkelingswerk hoort

Voor veel mensen is de link tussen het evangelie en opkomen voor armen en verdrukten een heel vanzelfsprekende. Voor [...]
Lees meer
Kledingrek
Blog
Lees meer
17 juni 2021

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Veel kleding, ook wel fast fashion genoemd, wordt gemaakt onder gebrekkige arbeidsomstandigheden. Dat is helaas niets [...]
Lees meer
Duurzame tips voor de voorjaars schoonmaak
Verhaal
Lees meer
16 April 2022

Voorjaar: zo maak je je huis op een duurzame manier schoon

Heb jij je huis al omgekeerd voor een grondige poetsbeurt? De jaarlijkse voorjaarsschoonmaak is voor veel mensen vaste [...]
Lees meer