Matrassen worden vanuit Roemenië geleverd.
In Roemenië worden matrassen in de vrachtwagen geladen voor de opvangcentra in West-Oekraïne.

Beeld: Jana Čavojská

De huidige crisis heeft aanzienlijke gevolgen voor een land dat al een humanitaire crisis kent: 2,9 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp, veroorzaakt door het aanhoudende conflict met separatisten die de controle hebben over delen van de oostelijke Donbas-regio sinds 2014. De impact van deze oorlog is zeer groot: doden, gewonden, een vernietigede infrastructuur, vluchtelingenstromen, trauma’s, leed, angst. Dit wordt ook gevoeld in Nederland: de mensen in Oekraïne hebben onze hulp nodig.

Tearfund verleent noodhulp samen met een aantal andere Nederlandse organisaties in het Christelijk Noodhulp Cluster, en daarnaast ook via de hulporganisatie Integra in Slowakije.

Noodhulp wordt nu geboden

Integra en Tearfund zijn allebei lid van het internationale netwerk Integral Alliance, een samenwerkingsverband van hulporganisaties gericht op coördinatie en samenwerking in het verlenen van humanitaire hulp bij conflicten, oorlogen en natuurlijke rampen.

Via Integra ondersteunen we twee vluchtelingencentra in West-Oekraïne, één in Tjernopil en één in Chernivtsi. In Tjernopil worden ca. 2.000 vluchtelingen opgevangen in een opvangcentrum en in huizen van lokale mensen. In Chernivtsi kan er worden gezorgd voor zo’n 1.000 mensen. Voor beide centra geldt dat het een tijdelijke opvang is en dat de meeste personen na een kort verblijf weer verder reizen richting de grens.

Een ander deel van de noodhulp richt zich op de meest kwetsbare mensen die in de Oekraïne zijn achtergebleven. Vanwege de aanhoudende gevechten is het voor veel Oekraïners te gevaarlijk om te vluchten, en moeten ze noodgedwongen achterblijven. In die regio’s is er vaak geen of beperkte toegang tot primaire levensmiddelen. Deze groep achterblijvers bestaat vooral uit ouderen die hun huis niet uit kunnen en hulp nodig hebben op het gebied van voedsel, water, psychosociale en/of medische zorg, en vervoer.

Via een groot netwerk van gemeenschappen in het hele land kan deze groep worden bereikt. De noodhulp wordt geleverd aan magazijnen in Mukachevo, Tjernopil en Chernivtsi, en vandaaruit worden verschillende kleine distributiepunten verspreid over heel Oekraïne bevoorraad. Ook is er in Kiev een opslaglocatie gevonden, en vandaar zullen ongeveer 20 kerken en/of christelijke organisaties de distributie van de hulpgoederen binnen de gemeenschappen verzorgen. De bevoorrading is afhankelijk van de veiligheid van de locatie en/of regio.

Waar bestaat de noodhulp uit?

  • Levering van containers (70% voedsel en 30% met overige hulpgoederen, zoals hygiënemiddelen) aan de vier magazijnen in Oekraïne
  • Voedselpakketten en overige hulpgoederen (o.a. gericht op hygiëne) in Oekraïne
  • Verstrekking van maaltijden in de opvangcentra van Chernivtsi en Tjernopil
  • Bevoorrading van de opvangcentra in Chernivtsi en Tjernopil 

Met dit project wordt via onze partner Integra bieden we de eerste noodzakelijke hulp aan de mensen in Oekraïne. Omdat de situatie echter zeer onveilig is, kan dat veranderen wanneer ook de steden waar we werken en/of directe omgeving worden aangevallen of te maken hebben met gevechten.

Help mee!

Met jouw gift kunnen we zorgen voor voedsel, water, huisvesting en traumazorg aan slachtoffers in oorlogssituaties als deze.
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

Op het moment dat zich een crisis voordoet, zoals een natuurramp of een gewapende conflict, dan zoekt Tearfund naar mogelijkheden om noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking. We leggen je graag uit hoe we noodhulp verlenen en wat er nodig is voor deze noodhulp.
Gerelateerde content
Stop war in Ukraine
Verhaal
Lees meer
2 maart 2022

Bid voor Oekraïne

Bidden kan soms enorm lastig zijn. Je zoekt naar de juiste woorden op momenten dat je de situatie eigenlijk niet kunt [...]
Lees meer
Rutger Oolbekkink
Verhaal
Lees meer
15 mei 2019

Rutger Oolbekkink: ‘Vluchtelingenwerk is absoluut geen eenrichtingsverkeer’

Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal andere keuzes maken. Wij noemen hen Rechtbrengers. We [...]
Lees meer
Noodhulp in Oekraine
Project
Lees meer
Oekraïne
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp Oekraïne

De impact van de oorlog in Oekraïne die op 24 februari 2022 begon, is zeer groot: vele doden en gewonden, een vernietigde [...]
Lees meer