
Haïti werd op 14 augustus getroffen door een zware aardbeving. Er vielen 2.248 doden, 12.763 gewonden en honderden mensen worden nog steeds vermist. 130.000 huizen zijn verwoest, en nog eens 46.000 zijn ernstig beschadigd. Een enorme klap voor een land dat al zeer kwetsbaar is en grote armoede kent. Gelukkig kon Tearfund snel in actie komen en noodhulp verlenen aan de slachtoffers via voedselpakketten, dekzeilen voor onderdak en waterzuiveringstabletten.
Bij het bieden van noodhulp moet onze lokale partner World Renew soms noodgedwongen alternatieve routes vinden om allerlei gewelddadige bendes die actief zijn in het land te ontwijken.
Veel bendes vormen feitelijk de lokale autoriteit.
Naar schatting zijn er volgens OCHA (het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties, red.) momenteel zo’n 95 bendes actief in de hoofdstad Port-au-Prince. De activiteiten van de bendes worden vaak betaald en geleid door personen uit de politiek of het zakenleven en zij voorzien hen ook van wapens en munitie die -illegaal- het land worden binnengebracht.
Corruptie en gewelddadigheid zijn problemen die diepgeworteld zijn in de Haïtiaanse samenleving. De lokale, arme bevolking wordt omgekocht om deel te nemen aan protesten en families van bendeleden huisvesten ontvoerde slachtoffers. Daarnaast betalen winkeleigenaars vaak beschermingsgeld terwijl overheidsfunctionarissen de andere kant op kijken uit angst voor mogelijke vergelding. Veel bendes vormen feitelijk de lokale autoriteit. Recente berichten geven aan dat er veel brandstof wordt buit gemaakt door de bendes en daarmee krijgen ze het land steeds meer in hun greep: Haïti is namelijk volledig afhankelijk van geïmporteerde benzine en diesel. Er zijn dagelijks berichten over ziekenhuizen die gesloten worden, scholen die studenten naar huis moeten sturen, mobiele telefoon- en internetdiensten die worden verstoord en bedrijven die stoppen. Allemaal omdat ze voor een groot deel van hun faciliteiten draaien op generatoren die brandstof nodig hebben.
De klappen die het land keer op keer te verduren krijgt, laten diepe sporen achter in de levens van de mensen.
De bendes zijn vooral actief in het zuidwestelijk deel van Port-au-Prince, met name in de sloppenwijk Martissant en de hoofdweg naar het zuidwesten van het land. Na de aardbeving is het geweld vanuit Martissant enorm toegenomen; voedsel- en andere noodhulptransporten worden vaak gekaapt. Daardoor is het een uitdaging om de noodhulp te bieden aan de mensen die dit zo hard nodig hebben. Veel ngo’s reizen nog via Martissant, maar onze partner World Renew kiest voor een alternatieve en veiligere route. Zij nemen eerst een route naar het zuiden om vervolgens naar het westen te gaan, maar uiteraard vraagt dit een veel langere reistijd en bovendien zijn grote delen van de route lastig begaanbaar. Sinds enkele weken heeft World Renew een klein kantoortje in Nippes zodat de staf geen last meer heeft van het dagelijks verkeer door Martissant en ze dichter bij de doelgebieden zitten.
Ondanks de grote uitdagingen die de situatie in Haïti met zich meebrengt, kan er gelukkig op die manier nog steeds noodhulp worden geboden aan de slachtoffers, en die blijft hard nodig. Tearfund-collega Willem Klaassen is verantwoordelijk voor de projecten in Haïti: `De klappen die het land keer op keer te verduren krijgt, laten diepe sporen achter in de levens van de mensen. Ook in Gorgette en Lescaves, waar we als Tearfund Nederland werkzaam zijn, zijn er doden te betreuren. Er is verdriet, angst en onzekerheid. Als Tearfund Nederland willen wij via onze programma’s hen helpen. Dat betekent dat er naast wederopbouw ook ruimte moet zijn voor traumaverwerking. Beide aspecten zullen de komende maanden ook meer accent krijgen in onze hulpverlening.’
Bron: World Renew / Smallholder Farmers Alliance