Beeld: Natasha Kravchuk

Door de oorlog in Oekraïne sloegen miljoenen inwoners op de vlucht. Meer dan 12 miljoen mensen strandden echter in getroffen gebieden binnen de landsgrenzen. Zij behoren tot de meest kwetsbaren in Oekraïne; ze worden direct blootgesteld aan verhoogde onveiligheid en zijn bijna volledig afgesneden van basisvoorzieningen, waaronder voedsel, water en medicijnen.

Afbeelding
Tearfund ondersteunde opvangcentra in Tjernopil en Chernivtsi
Tearfund ondersteunt opvangcentra in Tjernopil, Lviv en Chernivtsi

Netwerk van kerken

In de eerste fase van de oorlog zijn 31 containers met hulpgoederen succesvol vervoerd naar vier centrale magazijnen in Oekraïne. Gerard van de Pol, noodhulp programmamedewerker bij Tearfund: “Onze lokale partner heeft een groot netwerk van kerken in het hele land. Het heeft ervoor gezorgd dat de hulpverlening vervolgens snel terecht kon komen bij de mensen die het meest kwetsbaar zijn, zoals ouderen en minder mobiele personen.”  

In negen maanden tijd werden circa 130.000  mensen geholpen. Ook zijn drie opvangcentra, die Tearfund vanaf het begin van de oorlog ondersteunt, met deze middelen bevoorraad. Volwassenen en kinderen konden in deze centra uitrusten, ontvingen een maaltijd en ondersteuning bij de oriëntatie op hun vervolgstappen.

Hanna voor haar herstelde huis in Irpin.
Hanna voor haar herstelde huis. (Beeld: Integra)

De geboden hulpgoederen bestonden (gemiddeld) voor 90% uit voedingsmiddelen (o.a. rijst, meel, melk, suiker, pasta, bonen, zonnebloemolie, thee, koffie, ingeblikt vlees) en 10% uit non-food items (o.a. matrassen, dekens, zeep, toiletpapier, maandverband, shampoo, wasmiddel en luiers).

Huisvesting

Veel huizen zijn door de oorlog beschadigd of verwoest en de winters in Oekraïne zijn streng. Daarom is in het najaar naast de voortzetting van de noodhulp ook ingezet op goede huisvesting. In Irpin, een voorstad van Kyiv, zijn hierdoor 37 huizen winterklaar gemaakt. Eén van die huizen was van Hanna en ze vertelt: “De werkzaamheden waren in oktober klaar en het koude weer sloeg meteen toe. We waren dus enorm dankbaar dat we beschermd zaten.” (Lees het hele verhaal)

Namens alle mensen die geholpen zijn, hulpverleners, onze lokale partner en Tearfund: hartelijk dank voor jouw gift en gebed!

Tearfund werkt met Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA samen in het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie.

Help mee!

Met jouw gift kunnen we zorgen voor voedsel, water, huisvesting en traumazorg aan slachtoffers in oorlogssituaties als deze.
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

Op het moment dat zich een crisis voordoet, zoals een natuurramp of een gewapende conflict, dan zoekt Tearfund naar mogelijkheden om noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking. We leggen je graag uit hoe we noodhulp verlenen en wat er nodig is voor deze noodhulp.
Gerelateerde content
Hanna voor haar huis in Irpin
Verhaal
Lees meer
17 januari 2023

De Oekraïense Hanna moest haar huis ontvluchten; zo vindt zij nieuwe hoop

Irpin heeft vanaf het prille begin zwaar geleden onder de oorlog toen Rusland het nabijgelegen Kyiv probeerde in te nemen. [...]
Lees meer
Noodhulp Oekraïne - Partner Realis - oude vrouw (augustus 2022)
Verhaal
Lees meer
22 december 2022

Onze hulp in Oekraïne gaat door!

Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne biedt Tearfund noodhulp aan de getroffen bevolking. Via onze lokale partners [...]
Lees meer
Elena Droeschenko
Nieuws
Lees meer
18 oktober 2022

Elena biedt psychische hulp in Oekraïne: 'De eerste drie sessie werd er niets gezegd, alleen gehuild'

Niet meer kunnen eten en slapen. Extreme stemmingswisselingen. Plotselinge flashbacks. Door de oorlog krijgen steeds meer [...]
Lees meer
Stop war in Ukraine
Verhaal
Lees meer
2 maart 2022

Bid voor Oekraïne

Bidden kan soms enorm lastig zijn. Je zoekt naar de juiste woorden op momenten dat je de situatie eigenlijk niet kunt [...]
Lees meer
Beeld Oekraïne vrouw en kind
Verhaal
Lees meer
15 maart 2022

Zo helpt jouw gift de kerken in Oekraïne

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er enorm veel mensen op de vlucht. Vorige week dinsdag meldde de VN [...]
Lees meer