Ploggen op New Wine

1. Ga ploggen

Is het jouw voornemen om dit jaar meer te sporten? Overweeg dan om te ploggen. Dit is joggen en afvalrapen in één. Hiermee werk je niet alleen aan je eigen fitheid, maar ook aan een schonere omgeving. Wij gingen je voor!

2. Bid, bijvoorbeeld voor Haïti

Gebed is de motor van de kerk. Wij geloven dat gebed daadwerkelijk iets kan veranderen, ook aan de situatie van mensen die in armoede leven of in nood verkeren. Niet dat onze woorden magische kracht bezitten, maar omdat we ons in het gebed richten tot God, die de wereld in zijn hand houdt.  

Bid voor de kerk in Haïti. Voor veel inwoners van het land, is het leven een kwestie van overleven. Voedseltekorten, kindersterfte, een instabiele overheid… Juist in deze uitzichtloosheid, kan de kerk een krachtige positie innemen in de strijd tegen armoede en onrecht. Lees hier meer over deze onmisbare rol van de kerk en bid mee dat nog meer kerken een baken van hoop kunnen zijn in Haïti. 

3. Verdiep je in eerlijke kleding

Met de kleding die jij koopt, heb je ontzettend veel impact op het leven van de makers ervan. Verdiep je daarom in slow fashion: hierbij betaalt iedereen de eerlijke prijs, van maker tot drager. Om je op weg te helpen, hebben wij een lijst duurzame kledingzaken en handige kledingcheckers voor jou op een rij gezet. Bekijk deze tips om duurzaam te shoppen! 

Je gedrag veranderen is niet makkelijk. Gelukkig gaf gedragswetenschapper Ben Tiggelaar tijdens The Justice Conference – een initiatief van Tearfund - drie tips om jouw goede doelen wél vol te houden. 

3 tips om écht te veranderen 

4. Nodig een spreker van Tearfund uit 

Wil je samen met de mensen om jou heen strijden tegen armoede en onrecht, maar weet je niet goed hoe? Nodig dan een spreker van Tearfund uit! Zij nemen je mee in thema’s zoals kerk-zijn in de buurt, jouw levensstijl als christen, ontwikkelingssamenwerking en wat de Bijbel zegt over rechtdoen. Het krachtige hieraan? Dat jij niet de enige bent die deze boodschap hoort, maar dat ieder kerklid het verhaal in haar/zijn omgeving weer verder verspreidt! Klik hier voor meer informatie en laat je prikkelen om de wereld dichtbij en ver weg mooier te maken. 

5. Laat van je horen 

Besluit om minimaal één petitie te ondertekenen of mee te doen aan één protest waar jij je hard voor wil maken. Ga bijvoorbeeld de straat op voor gelijkheid en tégen racisme of stem op een politieke partij die goede plannen ontwikkelt om iets aan het klimaatprobleem te doen.  

Demonstreren is een manier om jouw stem te laten horen en op te staan tegen onrecht. Is met een spandoek en megafoon de straat opgaan niet helemaal jouw ding? Geen probleem! Demonstreren kan ook op andere manieren, zoals met je pen, stem of aanwezigheid. Het gaat erom dat jij laat weten wat je belangrijk vindt. Lees ook: Deze voorbeelden laten zien dat demonstreren écht zin heeft. 

6. Ga bewust met jouw geld om 

Waar jij jouw geld direct of indirect in investeert, heeft een grote impact. Denk bijvoorbeeld aan jouw bank: in hoeverre houden zij rekening met mensenrechten of duurzaamheid? Kies voor een bank die op een eerlijke manier omgaat met jouw geld. Ga naar eerlijkegeldwijzer.nl voor meer informatie. Een andere manier om bewust met jouw geld om te gaan, is door te investeren in bedrijven in ontwikkelingslanden. Overweeg als kerk om in microkrediet te beleggen in beleggingsfondsen. Zo help je bedrijven in ontwikkelingslanden groeien. Kijk voor meer informatie op de site van Groene Kerken.  

Afbeelding
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaam betekent: rekening houdend met andere mensen, de aarde, het klimaat en generaties na ons.
Gerelateerde content
Sterretjes Nieuwjaar
Verhaal
Lees meer
1 januari 2024

3 tips om je goede voornemens dit jaar wél te halen

Een nieuw jaar met nieuwe kansen staat voor de deur en daar horen vaak goede voornemens bij. Heb jij (weer) plannen voor het [...]
Lees meer
Oscar is klimaatactivist én dominee
Verhaal
Lees meer
31 augustus 2022

Oscar is klimaatactivist én dominee: 'Hoe deel je het goede nieuws met een wereld die ten onder lijkt te gaan?'

Hij is teamleider van een van de invloedrijkste jongerenbewegingen van Nigeria, klimaatactivist én dominee. Een combinatie [...]
Lees meer
Hanna voor haar huis in Irpin
Verhaal
Lees meer
17 januari 2023

De Oekraïense Hanna moest haar huis ontvluchten; zo vindt zij nieuwe hoop

Irpin heeft vanaf het prille begin zwaar geleden onder de oorlog toen Rusland het nabijgelegen Kyiv probeerde in te nemen. [...]
Lees meer
Week van Gebed: Mira de Boer over het thema 'Recht doen'
Blog
Lees meer
16 januari 2023

‘Wat bezielt deze mensen mam?’, riep Mira’s dochter gefrustreerd

Na een treintour met een vriendin met Aziatische roots, kwam Mira's dochter woedend thuis. Het zette onze Tearfund-collega [...]
Lees meer
Lev Avitan spoken word Tearfund
Verhaal
Lees meer
22 december 2022

Lev Avitan brengt recht met spoken word: 'Ik wil mensen laten meevoelen met wat mij raakt'

Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal bepaalde keuzes maken. We komen ze tegen in ons werk op [...]
Lees meer