De Hoorn van Afrika is een gebied dat zeer regelmatig met extreme droogte te maken heeft. Hierdoor hebben landen in het gebied slechte oogsten waardoor mensen regelmatig te maken hebben met voedselschaarste. Ook nu is er sprake van voedseltekorten na een periode van droogte.

Wat doet Tearfund?

Van 2014 tot 2017 heeft Tearfund samengewerkt met de Nederlandse overheid in een programma om deze chronische crisisgebieden op een meer duurzame manier te ondersteunen. Zo kunnen mensen na enige tijd zelfstandig verder en blijven ze niet afhankelijk van hulp van buitenaf. We hebben daarbij onze ervaring met zelfhulpgroepen ingezet. We blijven het netwerk van zelfhulpgroepen uitbreiden om zo mensen in de Hoorn van Afrika weerbaar te maken tegen de steeds terugkerende droogte.

Hoe werkt het?

Mensen die te maken hebben met voedseltekorten en armoede vragen om geld te sparen. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig, maar Tearfund doet het – en het werkt! Vijftien tot twintig mensen komen elke week bijeen in zelfhulpgroepen en leggen een klein, vast bedrag in. Uit deze ‘spaarpot’ kunnen ze elkaar vervolgens bedragen uitlenen tegen een lage rente. Daarnaast krijgen de groepsleden samen trainingen en helpen ze elkaar met advies en ondersteuning. Onze aanpak met krachtgroepen werkt: al duizenden mensen slaagden erin om samen op te staan uit armoede!

1. Samen sparen

Ieder lid legt wekelijks een vast, klein bedrag in. Zodra de groep genoeg gespaard heeft, kunnen de leden een lening afsluiten waarmee zij bijvoorbeeld zaad of een paar geiten kopen. Een goede investering in hun toekomst!

2. Samen leren

Zelfhulpgroepen volgen samen trainingen, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw en ondernemerschap. Ze kunnen er terecht voor advies en leren van elkaar. Ze verhogen niet alleen hun opbrengst: samen slagen ze er ook in om een hogere prijs voor hun producten te krijgen.

3. Samen weerbaar zijn

Veel deelnemers helpen gezinnen om zich heen. Met geld, goederen en voedsel, of met werkgelegenheid die ze met hun ondernemingen creëren. Groepsleden kunnen op elkaar terugvallen en zijn minder kwetsbaar voor tegenslagen.

4. Samen verder groeien

Zelfhulpgroepen inspireren andere mensen in hun omgeving om zich ook bij een zelfhulpgroep aan te sluiten of er zelf een te vormen. Zo hebben ze effect op de hele gemeenschap. In 2002 begon Tearfund met 5 krachtgroepen in de Hoorn van Afrika.

Inmiddels zijn er al tienduizenden groepen waarin mensen hun krachten bundelen!

Help mee!

Wil jij samen met Tearfund ook mensen weerbaar maken tegen armoede door bijvoorbeeld droogte? Dat kan! Met jouw donatie steun je het werk van Tearfund en kunnen we o.a. nog meer zelfhulpgroepen oprichten. Elk bedrag is welkom en maakt verschil! 

 

Beeld: Chris Hoskins

Help mee!

Afbeelding
Lokaal & Eigenaarschap

Lokaal & Eigenaarschap

In ons werk is eigenaarschap een belangrijke drijfveer. We sturen daarom zelf geen teams uit, maar werken altijd via lokale organisaties en kerken.