Tearfund werkt wereldwijd via kerken om nood, armoede en onrecht aan te pakken. In deze update willen we je graag vertellen hoe we dat op dit moment in het Midden-Oosten doen.
De situatie in het Midden-Oosten is uiterst zorgwekkend. Er zijn veel dodelijke slachtoffers en gewonden, ontheemden en mensen die volledig afhankelijk zijn geraakt van noodhulp. Tearfund wil ook in deze complexe omgeving omzien naar de mensen in nood, en in het bijzonder naar hen die het meest kwetsbaar zijn.
Om in actie te komen zijn we afhankelijk van in ieder geval twee factoren. De eerste factor is veilige toegang voor hulpverleners, die in crisissituaties vaak aan groot gevaar blootgesteld worden. De tweede factor is de aanwezigheid en de hulpvraag van een betrouwbare partnerorganisatie en de aan hun verbonden kerken in het getroffen gebied.
Op dit moment is Tearfund actief in Syrië en Libanon waar aan de bovengenoemde factoren wordt voldaan, en ondersteunen wij kerken die omzien naar de nood in hun omgeving.
Na een jaar van toenemend geweld in het Midden-Oosten is de situatie in Libanon nu ook ernstig geëscaleerd. De recente luchtaanvallen zorgen voor een nieuwe humanitaire crisis in het land. Er zijn vele doden en gewonden te betreuren en grote groepen mensen uit het Zuiden van Libanon zijn uit angst op de vlucht geslagen, op zoek naar veiligheid.
Via onze partnerorganisatie in Beiroet ontvingen we een noodkreet vanuit kerken die de vluchtelingen opvangen en de grote toestroom niet aankunnen. Vanuit het Noodhulpfonds ondersteunt Tearfund hen nu bij het uitdelen van onder meer voedselpakketten, matrassen, dekens en hygiënemiddelen. We nodigen je van harte uit om bij te dragen aan ons Noodhulpfonds om onder andere deze hulp mogelijk te maken.
Syrië kent één van de meest zorgwekkende crises ter wereld vanwege de extreme armoede en honger. Toenemende onzekerheden, complexe politieke situaties en beperkte toegang tot noodhulp leiden tot veel psychische nood en leggen grote druk op maatschappelijke diensten. De enorme inflatie en brandstof- en energietekorten hebben de Syriërs verder in armoede geduwd. De aardbeving van vorig jaar februari kwam boven op de al aanwezige crises. Tearfund ondersteunt via kerken de wederopbouw, door onder meer herstel van huizen, landbouwactiviteiten en psychosociale zorg.
De strijd tussen Hamas en Israël heeft aan beide zijden voor duizenden doden, gewonden en ontheemden gezorgd, waaronder veel onschuldige burgers. Velen zijn gevlucht en afhankelijk geworden van anderen voor hun primaire levensbehoeften. Op dit moment verleent Tearfund om verschillende redenen geen noodhulp in Israël en Gaza.
Israël is een land dat zelf goed georganiseerd is om mensen die op de vlucht zijn op te vangen. Daarnaast geldt ook dat we vanuit kerken of christelijke organisaties in Israël geen hulpvraag ontvangen hebben. Ook in Gaza verlenen wij geen noodhulp, omdat de grens tot het gebied op dit moment is gesloten en we geen veilige toegang kunnen garanderen voor hulpverleners.
Zodra de omstandigheden veranderen en wanneer kerken of mogelijke partnerorganisaties een appél op ons doen, kijken we naar mogelijkheden om hulp te verlenen aan de mensen in nood.
We vragen je om gebed voor de situatie in het Midden-Oosten. Bid voor de slachtoffers, de nabestaanden en hulpverleners. Bid voor de landen, de bevolkingsgroepen en voor de besluitmakers. Als Tearfund geloven we dat vrede en verzoening de enige uitweg is uit deze situatie en dat dit alleen door het werk van Jezus Christus kan. Laten we daarom ook bidden voor Zijn shalom.
Tearfund Nederland
Tearfund verleent humanitaire hulp op basis van vier principes:
Deze principes zijn leidend. Zij vormen bij elke interventie de grondbeginselen voor het ontwerp, de voortgangscontrole, evaluatie, het leren en de verantwoording van onze humanitaire hulpverlening in iedere context.