Inwoners van Bangladseh ervaren de gevolgen van klimaatverandering steeds meer aan de levende lijve. Het regenseizoen is onvoorspelbaar en afgelopen oktober zorgde een cycloon ervoor dat een heel dorp in het water verdween. Veel mensen zijn al vertrokken naar de stad, maar de meest kwetsbaren blijven achter. Tearfund werkt o.a. in Mongla met zelfhulpgroepen. Deze groep vrouwen genereert dankzij leningen aan elkaar een eigen inkomen en trainingen bereiden hen voor op toekomstige rampen.   

Ik kon mijn eigen winkel starten dankzij deze zelfhulpgroep.

Een eigen inkomen

Adhuany is 25 jaar en woont samen met haar man in Mongla: “Mijn man en ik hadden eerst samen een inkomen met visserij. Maar dankzij de zelfhulpgroep waar ik deelnemer van ben, heb ik met een lening een eigen winkel kunnen starten. Ik verkoop hier eten. Zo zijn wij als gezin niet meer alleen afhankelijk van inkomsten met vissen.”

Afbeelding
Bangladesh Tearfund
Adhuany voor haar winkel in Mongla

Adhuany is één van de 25 deelnemers van deze zelfhulpgroep. Maar liefst 25 vrouwen komen wekelijks samen. Ze trainen elkaar, delen waar ze tegenaan lopen en helpen elkaar met leningen. Zo kunnen ze een eigen onderneming starten en een eigen inkomen genereren.

We worden ook getraind om ons voor te bereiden op een overstroming.

Shikha: “In de zelfhulpgroep gaat het niet alleen over geld. We hebben het ook over thema’s die onze gemeenschap bezighouden. We krijgen training om ons voor te bereiden op een storm of overstroming, omdat we dicht bij het water wonen. Je ziet hier huizen die zijn vastgemaakt als versteviging bij stormen of overstromingen. Dat hebben we geleerd tijdens een van de trainingen.” 

Afbeelding
Tearfund Bangladesh
Shikha laat, samen met twee vrouwen uit de zelfhulpgroep, zien hoe ze zich voorbereiden op overstromingen.

Over Bangladesh

Bangladesh wordt bijna helemaal omringt door India en door water. Het land van de lange rijstvelden. Duizend geuren en kleuren. Het land van water. Maar ook het land van overstromingen. Er wonen ongeveer 170 miljoen mensen in Bangladesh, terwijl het qua oppervlakte maar 3,5 keer groter is dan Nederland. Dat maakt Bangladesh één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld.

Trainingen

Trainingen worden verzorgd door Swapna. Deze 25-jarige vrouw speelt een hele belangrijke rol wanneer zich een ramp voltrekt. “Als we het signaal krijgen dat er een ramp aankomt, zorgen we ervoor dat dit bericht zo snel mogelijk verspreid onder de mensen die dichtbij het water wonen. Zo kunnen deze mensen hun spullen verzamelen en vluchten naar veilige(re) plekken.”

Tearfund Bangladesh
Swapna geeft veiligheidstrainingen

“Daarnaast monitoren we welke mensen het meest kwetsbaar zijn en het eerst onze hulp nodig hebben. En we checken of het safe house nog goed genoeg is bij rampen. Als zich een ramp voltrekt, controleren we ook of er nog mensen zijn achtergebleven op die plekken. Dit werk is dus niet zonder risico…”

Een laatste ramp voltrok zich in oktober 2022. Toen raasde er een cycloon langs het land en die heeft veel huizen verwoest. Het is in dit dorp niet wachten of, maar wanneer zich weer een nieuwe ramp voltrekt. Dankzij deze zelfhulpgroep wordt de gemeenschap zo goed mogelijk voorbereid. 

Help mee!

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Cornelis de Schipper
Blog
Lees meer
12 April 2023

Armoedebestrijding is niet enkel een project in het buitenland

Duurzaam leven betekent dat we leven binnen de mogelijkheden van onze planeet. Collega Cornelis de Schipper pleit er voor [...]
Lees meer
Moeder met haar kinderen voor haar woning
Blog
Lees meer
9 mei 2023

De enorme kracht van vrouwen in een kwetsbare situatie

In de landen waar we als Tearfund werken, zien we dat het vaak vrouwen zijn die aan het hoofd van een huishouden staan. [...]
Lees meer
Church Forests Ethiopia (ANP, licentie 1 jaar)
Verhaal
Lees meer
22 maart 2023

De kerkbossen van Ethiopië: frisse, groene oases in een steeds droger land

Wie met Google Earth naar het landschap van Ethiopië kijkt, valt meteen iets op. De roodbruine kleur geeft op [...]
Lees meer
Rechtbrenger Jaleesa voor haar duurzame kinderopvang in Almere
Verhaal
Lees meer
2 mei 2023

Jaleesa runt een duurzame kinderopvang: ‘We lenen de aarde van onze kinderen'

Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal en in hun eigen omgeving andere keuzes maken. We [...]
Lees meer
Lev Avitan spoken word Tearfund
Verhaal
Lees meer
22 december 2022

Lev Avitan brengt recht met spoken word: 'Ik wil mensen laten meevoelen met wat mij raakt'

Grote veranderingen beginnen vaak bij individuen die op kleine schaal bepaalde keuzes maken. We komen ze tegen in ons [...]
Lees meer