Er zitten heel wat voordelen aan het zelf maken van mondkapjes. Zo kun je bepalen welk patroon je gebruikt, is het leuk om te doen én goed voor het milieu.

Een duurzaam mondkapje in 12 stappen

Om een eigen mondkapje te maken heb je de juiste materialen en simpele instructies nodig. Zorg dat je dit in huis hebt:

  • Stof
  • Lint van maximaal 1 centimeter breed
  • Garen, spelden, naaimachine, schaar en een zoom-maatje
  • Keukenrol of stofzuigerzak

Houd bij het kiezen van het materiaal rekening met het milieu. Heb je bijvoorbeeld nog een oude theedoek of kleding liggen? Dan kun je dat perfect (her)gebruiken om een duurzaam mondkapje te maken.

Eenvoudige instructies vind je hier. Aan de hand van tekst én video’s wordt stap voor stap uitgelegd hoe je mondkapjes maakt. Heb je geen naaimachine tot je beschikking? Dan vind je hier een manier om ook zonder naaimachine een duurzaam mondkapje te maken. Tip: naai meerdere kapjes tegelijk. Dit scheelt tijd en daarnaast is het altijd handig om er een aantal in huis te hebben, omdat er geadviseerd wordt de kapjes na één keer dragen te wassen.

Het gebruik van mondkapjes

Jouw duurzame mondkapje is bijna klaar voor gebruik. Maar hoe draag je zo’n kapje eigenlijk? We zetten een paar tips voor je op een rij.

  • Was voor gebruik van het kapje je handen en doe dit ook als je het kapje weer af doet.
  • Zorg dat het kapje je kin, mond en neus bedekt.
  • Als je het mondkapje eenmaal op hebt, is het aan te raden het kapje op te houden en niet aan het kapje of je gezicht te zitten.
  • Draag het niet-medische mondkapje maximaal drie uur.
  • Raak bij het afzetten van het masker alleen de elastiekjes of lintjes aan en was het mondkapje in de wasmachine op minimaal 60 graden Celsius.

Hier vind je verdere informatie over het gebruik van mondkapjes.

Tip: zorg dat je standaard één of meerdere kapje in je (hand)tas hebt. Altijd handig om bij de hand te hebben!

Duurzame mondkapjes kopen

Wil je je mondkapjes toch liever kopen? Dan hebben we een aantal (web)shops waar je milieuvriendelijke mondkapjes kunt aanschaffen. Zo verkoopt het Nederlandse merk Wooden Amsterdam trendy mondkapjes van 100 procent duurzaam katoen. Je kan ook bij Fraenckthegreenlabels en Armedangels terecht voor duurzame mondkapjes. Wil je met jouw masker positiviteit uitstralen naar de mensen om je heen? Lotika verkoopt mondkapjes met onder andere de tekst ‘Don’t forget to smile’. Zo kan je, ondanks dat je mond bedekt is, toch nog een lach op iemands gezicht toveren.

Het is belangrijk om altijd de regels van het RIVM en de overheid aan te houden. Mondkapjes zijn geen vrijbrief om andere regels van de overheid te negeren. Zo gelden de basisregels van het houden van afstand, het wassen van je handen en het thuisblijven als je last hebt van klachten nog steeds. Hier vind je de (recente) basisregels vanuit de overheid.

Lees ook: Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding