
Een investering in de lokale kerk, levert het 28-voudige aan welzijn voor de hele gemeenschap op. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Tearfund naar het effect van haar aanpak. Ook andere onderzoeksresultaten zijn opvallend én hoopvol.
Tearfund werkt wereldwijd in de landen die direct geconfronteerd worden met (extreme) armoede. Dit doen we zoveel mogelijk via de lokale kerk. Deze aanpak zorgt voor een blijvende verandering in persoonlijke levens én in de hele gemeenschap. Zo maakt Tearfund een duurzaam verschil!
Waar de kerk het als haar roeping ziet om zich in te zetten voor de mensen om haar heen, daar is zij een krachtige motor van verandering. Daarom stimuleren wij lokale kerken om zich samen met hun omgeving in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeenschap. Aan de hand van Bijbelstudies en trainingen ontdekken mensen hoe waardevol ze zijn en wat ze zelf kunnen doen met de middelen die lokaal beschikbaar zijn. Ze gaan met andere ogen naar zichzelf, elkaar en hun omgeving kijken en worden zich bewust van hun rol en mogelijkheden in het brengen van verandering. Het zorgt voor een vernieuwde mindset en tegelijk krijgen mensen door de trainingen ook de vaardigheden en tools om actie te ondernemen. Het is een aanpak die mensen en gemeenschappen in staat stelt om volledig tot bloei te komen en armoede en onrecht samen aan te pakken.
Tearfund heeft deze aanpak van werken via de lokale kerk onderzocht onder bijna 8.000 mensen in vier verschillende landen (zie kader hieronder voor toelichting op het onderzoek). We vergeleken de reacties van mensen uit de gemeenschappen met die van mensen vergelijkbare gemeenschappen waar een project met dezelfde aanpak (nog) niet is gestart
Mensen uit de gemeenschappen waar we ons projecten hebben uitgevoerd, zijn:
Tearfund ziet armoede als iets dat impact heeft op het totale welzijn van mensen. Dit welzijn bestaat uit verschillende componenten en aspecten van ons leven, die allemaal met elkaar verbonden zijn en invloed op elkaar hebben. In deze studie maten we welzijn door zowel te kijken naar tevredenheid met het leven, levensvreugde als naar economische, persoonlijke, sociale en geestelijke factoren. Op alle 23 gemeten aspecten op het gebied van welzijn, waren de scores hoger bij de deelnemers vergeleken met die van mensen vergelijkbare gemeenschappen waar een project met dezelfde aanpak (nog) niet is gestart.
Het onderzoek bevestigt wat we zelf al 50 jaar zien: veranderen via de lokale kerk heeft een geweldige impact!
Het onderzoek is uitgevoerd door State of Life, specialisten die bekend zijn met welzijn meten en sociale waarde berekenen. In 2022 hebben er bijna 8.000 mensen deelgenomen aan het onderzoek, in vier verschillende landen (Rwanda, Sierra Leone, Tanzania en Zimbabwe). We hebben gekeken naar de verschillen tussen de mensen die actief betrokken waren bij verandering via de kerk en anderen in de wijdere gemeenschap. Ook hebben we het onderzoek laten uitvoeren in gemeenschappen waar onze aanpak nog niet wordt uitgevoerd.
Om te weten of onze verander-aanpak waar voor je geld is, is gebruik gemaakt van de erkende WELLBY-methode waarbij de impact op het hele welzijn van de deelnemers wordt gemeten. Omgerekend van gift naar resultaat zien we dat onze investering van 1 euro in de lokale kerk ervoor zorgt dat er tijd en middelen in de gemeenschap worden ingezet ter waarde van 7 euro in gezamenlijke projecten. Die gezamenlijke investering levert uiteindelijk 28 keer meer op aan welzijn voor de hele gemeenschap!
Cecile is boerin, jonge moeder en deelnemer aan een van onze verandertrajecten via de kerk in Burundi. Cecile: 'We hebben de kracht van onze kerk ontdekt. De kracht van samenwerken aan onze eigen ontwikkeling. Ik ben blij deel uit te maken van deze kerk, waar ik God leer kennen en Zijn hand zie. Ik heb nu een kerkgezin, we houden van elkaar en steunen elkaar.'
'Een veranderde kerk verandert de gemeenschap ten goede. Mensen zijn meer betrokken. We zijn geïnspireerd om te veranderen en om onze gemeenschap te veranderen. Daar werken we hard aan. We hebben een gezondheidscentrum kunnen bouwen, een weg aangelegd en waterputten geslagen.' Ook al ben ik niet heel sterk, ik droeg mijn steentje bij aan het graven van de weg en het verplaatsen van rotsen, en ik doneerde ook wat geld aan de bouw.'
‘Mensen zetten zich ook enorm in om hun persoonlijke situatie te veranderen. Sommigen zijn kleine bedrijfjes begonnen. Zelf heb ik groenten verkocht en ik hoop ik, zodra ik genoeg kapitaal heb, een klein bedrijfje op de markt te beginnen.'