
De evangelische gemeente in Gununo is veranderd door de training die zij van Tearfund hebben ontvangen. Hun activiteiten richten zich niet meer uitsluitend op de zondagse diensten en haar eigen leden. Ze zien nu ook om naar de mensen in hun omgeving die leven in armoede. Raak onder de indruk van de impact van deze kerk én hoe zij ervoor zorgt dat de activiteiten geen doel op zichzelf worden.
Voor veel jongeren is het lastig om aan werk te komen. In het bijzonder voor hen die door omstandigheden niet of nauwelijks naar school konden gaan. De kerk begeleidt hen bij het opstarten van activiteiten waarmee zij een inkomen kunnen verwerven, onder meer op het gebied van transport van goederen.
In het afgelopen jaar hebben 300 gezinnen uit de omgeving een voedselpakket ontvangen voor de kerstperiode.
Er zijn 15 zelfhulpgroepen gestart, met elk 20 leden. In deze groepen worden zij ondersteund om zelfredzaam te worden via het sparen van een gezamenlijk kapitaal. Van daaruit worden vervolgens onderlinge leningen verstrekt die gebruikt worden voor het opzetten van activiteiten om een inkomen te verdienen.
Niet iedereen in Gununo heeft de mogelijkheid om onderwijs te volgen. De kerk biedt aan 20 volwassenen lessen op het gebied van lezen en schrijven.
Aan twaalf gezinnen die te maken hebben met armoede is er financiële ondersteuning geboden voor medische kosten. Ook heeft de kerk onderwijsmaterialen aangeschaft van kinderen uit twaalf andere gezinnen.
Naast de kerk ligt een stuk grond dat wordt gebruikt om mensen uit de omgeving te trainen op het gebied van duurzame landbouwtechnieken.
In het afgelopen jaar zijn zes gezinnen geholpen aan een leefbare woning. Twee van de geholpen gezinnen maakten geen deel uit van de kerk. Een daarvan was een jong stel met een pasgeboren baby. Hun woning was al lange tijd onleefbaar en dat had impact op het huwelijk. Omdat ze zelf niet de mogelijkheden hadden om hun woning weer leefbaar te maken, zag de vrouw geen andere optie dan om van haar man te scheiden en met hun kind in te trekken bij haar ouders. Toen de kerk dit hoorde, kwamen ze in actie. Ze repareerden het huis en het stel werd herenigd. Ze zijn de zondagse diensten gaan bezoeken en maken nu onderdeel uit van de gemeente.
Als 40-jarige weduwe staat Tereza alleen voor de opvoeding van haar 6 kinderen. Haar woning was te klein voor haar opgroeiende gezin. Bovendien zaten er scheuren in de muren en was het dak lek. De lokale overheid stelde een stuk grond ter beschikking, de kerk zorgde voor de bouwmaterialen en de jeugdgroep deden het werk. Ze vertelt: ‘Ik ben zo dankbaar dat ik een goed dak boven mijn hoofd heb. Het is echt een heel grote zorg minder. Ik heb rondom mijn woning bovendien ruimte om potten te bakken en te verkopen, en om mijn eigen groente te verbouwen. Ik moet mezelf af en toe in mijn arm knijpen om te beseffen dat het allemaal echt waar is!’
De activiteiten doen een groot appel op de gemeenteleden. Pastor Samuel van de evangelische gemeente in Gununo: ‘Velen stoppen er heel veel tijd in, en ook nog eens week in en week uit. Het gevaar bij dit alles is dat concrete activiteiten – hoe goed ze ook kunnen zijn - een doel op zichzelf worden. Bovendien kan de confrontatie met het grote leed best heftig zijn. Al vroeg in het proces waar we als kerk doorheen zijn gegaan, zeiden we tegen elkaar: we moeten zorgen dat wat we doen geworteld blijft in onze geloofsbasis. We hebben daarom een taakgroep in de kerk samengesteld die dat via Bijbelstudies borgt. Daarbij speelt gebed ook een zeer belangrijke rol. Want hoe krachtig we als kerk ook zijn, we weten ons in alles afhankelijk van de zegen en bescherming van onze hemelse Vader. Hij geeft ons dat wat we nodig hebben om dienstbaar te zijn aan onze omgeving.’