Volgens een rapport over voedselzekerheid dat onlangs door de Congolese regering is vrijgegeven, kampen 25,8 miljoen mensen met een chronisch tekort aan voedsel en schoon drinkwater. Dit wordt veroorzaakt door slechte oogsten, ziekten, werkloosheid en interne ontheemding als gevolg van conflicten. Als gevolg hiervan zijn de voedselprijzen verder gestegen, met ernstige gevolgen voor de meest kwetsbare huishoudens. Gevechten tussen gewapende groepen en strijdkrachten in de DRC - die sinds maart 2022 weer zijn opgelaaid - hebben geleid tot de ontheemding van naar schatting 2 miljoen mensen. De meesten van hen bevinden zich nu in de provincie Noord-Kivu. 

Kinderen

Via het project wordt gewerkt aan toegang tot schoon drinkwater, sanitaire en hygiënische voorzieningen aan 33.202 mensen, met name kinderen. 16 dorpen ontvangen ondersteuning bij het bewerkstelligen van 10 duurzame kindvriendelijke ruimtes en 10 scholen in Kibirizi en Kayna (Noord-Kivu). Bijzondere aandacht gaat uit naar traumazorg en het bieden van bescherming aan kinderen door het creëren van veilige plaatsen voor hen. Omdat veel kinderen bij hun vlucht gescheiden zijn van hun verzorgers, richt het project zich ook op het herenigen van gezinnen. “We zijn erg dankbaar voor de nieuwe subsidie die we mochten ontvangen. De situatie in DRC is uiterst kritiek en met financiering van de Europese Unie kunnen Tearfund en Street Child in actie komen om de meest kwetsbare mensen en in het bijzonder kinderen in Noord-Kivu in hun nood tegemoet te komen”, aldus Martin Herlaar, directeur Internationale Programma’s van Tearfund Nederland.

Europese Unie

De Europese Unie heeft 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project van Tearfund dat loopt van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. “Het conflict in het oosten van de DRC heeft de meest kwetsbaren, de kinderen, ernstig getroffen”, aldus Nena Lafuente van het Bureau voor Humanitaire hulp van de EU in Goma. “We ondersteunen de humanitaire inspanningen van Tearfund Nederland omdat ze de broodnodige psychosociale en andere humanitaire basishulp bieden die duizenden door conflicten getroffen kinderen ten goede zal komen.”

Lokale partner

Tearfund heeft een lange traditie van humanitaire hulpverlening en het bevorderen van duurzame ontwikkeling en biedt hulp gericht op voedselzekerheid, levensonderhoud, schoon drinkwater, sanitair en hygiëne. De organisatie werkt sinds 1989 in DRC en heeft een eigen landenkantoor gevestigd in Goma, de hoofdstad van Noord-Kivu. Tearfund werkt in dit project samen met internationale organisatie Street Child. Zij zijn sinds 2007 actief in DRC en onder meer gespecialiseerd in bescherming van kinderen en gemeenschappen en onderwijs in omstandigheden van crisis.

Beeld: Tearfund UK / Hannah Maule

Afbeelding
EU

Over civiele bescherming en humanitaire hulp van de EU 

De Europese Unie en haar lidstaten zijn 's werelds grootste donor van humanitaire hulp. Noodhulp is een uiting van Europese solidariteit met mensen in nood over de hele wereld. Het heeft tot doel levens te redden, menselijk lijden te voorkomen en te verlichten, en de integriteit en menselijke waardigheid te waarborgen van bevolkingsgroepen die getroffen zijn door natuurrampen en door de mens veroorzaakte crises. 

Via haar afdeling Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp helpt de Europese Unie jaarlijks miljoenen slachtoffers van conflicten en rampen. Met het hoofdkantoor in Brussel en een wereldwijd netwerk van veldkantoren verleent de EU hulp aan de meest kwetsbare mensen op basis van humanitaire behoeften.

Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

We werken in crisisgebieden en komen in actie bij acute noodsituaties die ontstaan door natuurrampen en gewapende conflicten. Hoe we dat doen?
Gerelateerde content
Tearfund Oeganda
Verhaal
Lees meer
6 juni 2023

Joreen en Jouvllet lopen iedere dag kilometers met 20 liter water

Zuid-Kigezi is een bergachtig district in het zuidwesten van Oeganda. Doordat het gebied dichtbevolkt is, moeten de [...]
Lees meer
Riziki en Elisee
Verhaal
Lees meer
24 mei 2023

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van [...]
Lees meer
Kalongo Rwabikanga kerst
Verhaal
Lees meer
15 december 2022

Kalongo verloor 13 familieleden op een dag: 'Boos blijven is niet het antwoord'

Waar hoop jij op deze kerst? Misschien wel op vallende sneeuwvlokjes, een goed gevulde tafel vol familie en vrienden, of [...]
Lees meer