“We vinden het bijzonder dat er in 2023 zoveel studenten en jongeren meewerkten aan Happietaria,” licht José Schouten, projectleider bij Tearfund, toe. “Tearfund wil mensen in Nederland uitdagen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun welvaart. Happietaria is daarvoor een groot voorbeeld. Door de pop-up restaurants wordt er bewustwording gecreëerd rondom armoede en onrecht. Hierdoor hebben de studenten en jongeren bijgedragen aan de missie van Tearfund om samen recht te doen. Alle opbrengsten van de Happietaria’s gaan naar onze projecten.” 

Uitbreiding

In 2023 werden er restaurants geopend in Utrecht, Wageningen, Rotterdam, Amsterdam, Gouda en Groningen. Voor het eerst sinds 1993 was er ook een Happietaria gerund door een middelbare school: Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht. José: “Deze groep leerlingen én docenten waren zo enthousiast dat ze ook dit jaar weer een Happietaria willen opzetten.”

Tearfund wil het concept niet alleen beperken tot jongeren. Dit jaar zal daarom ook worden ingezet op kerken die een Happietaria gaan opstarten. “Naast het feit dat onze projecten met de opbrengst wordt ondersteund, past deze beweging ook heel mooi bij de manier waarop Tearfund werkt, namelijk: via de lokale kerk. Happiataria is een manier voor kerken om verbondenheid te creëren binnen kerkelijke gemeente én om uit te reiken naar hun omgeving.”

Succesvol

In 2023 werd er ongeveer € 250.000 in totaal opgehaald door de zes Happietaria’s. Groningen kent al jaren een van de succesvolste Happiataria’s en wist een opbrengst van maar liefst € 106.840 bij elkaar te brengen. Happietaria Wageningen had afgelopen jaar een recordopbrengst van € 50.274, dat is een record voor de stad.

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Nacht zonder Dak - Het dak eraf
Verhaal
Lees meer
11 januari 2024

Nacht Zonder Dak is vernieuwd!

Sinds 1996 worden er door heel Nederland Nacht Zonder Dak-acties georganiseerd. Groepen scholieren en kerkelijke jeugdgroepen [...]
Lees meer
Happietaria Tearfund
Nieuws
Lees meer
6 juni 2023

Happietaria nu ook voor kerken: wanneer openen jullie een pop-up restaurant voor Tearfund?

Wil jij meer verbondenheid binnen jouw kerkelijke gemeente creëren én uitstappen in de wijk? Met Happietaria runnen [...]
Lees meer
Hannah Moggré, voorzitter Happietaria Wageningen
Verhaal
Lees meer
9 mei 2023

Een kijkje in de keuken bij Happietaria: ‘Ik leer hier meer dan in een jaar studie’

Happietaria, de door studenten gerunde tijdelijke restaurants, halen per stad soms meer dan 100.000 (!) euro voor Tearfund [...]
Lees meer