José Schouten
José Schouten, coördinator Happietaria

Waar staat Happietaria voor?

‘Happietaria is een pop-up restaurant, volledig gerund door enthousiaste studenten en vrijwilligers, met als doel geld op te halen voor onze wereldwijde projecten. Het combineert gezelligheid met impact: gasten genieten van een maaltijd, terwijl bewustwording en onderlinge betrokkenheid centraal staan. Sinds 1993 zijn er al meer dan 170 Happietaria’s gestart. Studenten zetten zich vol overgave in naast hun studie en halen per editie soms wel meer dan € 100.000 op! Happietaria laat zien hoe jongeren op een krachtige en inspirerende manier verschil maken in de wereld.’ 

Je hebt zelf ook meegewerkt al student aan Happietaria.

‘Ja, dat klopt. In 2017 was ik de voorzitter van Happietaria Rotterdam, tijdens mijn studie Internationale Communicatie en Media. Ik had er zelf toen nog niet echt over gehoord, maar toen een vriendin uitlegde wat het inhield, was is meteen enthousiast. Ik hou ervan om mijn handen uit de mouwen te steken en ergens naartoe te werken. Toen ik begreep dat het ook nog voor eens goed doel was, zei ik meteen ‘ja'. Mijn passie voor organiseren en iets kunnen bijdragen aan deze wereld kwamen door Happietaria echt samen.’

Hoe heb je het ervaren?

‘Als een grote en mooie uitdaging waar ik veel van heb geleerd. Het was een euforisch moment toen ons restaurant officieel openging en we de eerste gasten konden bedienen. Alle inspanningen waren het meer dan waard. Het was intensief samenwerken met leeftijdsgenoten die ik tot dan toe nog niet goed kende, en iedereen voelde de verantwoordelijkheid dat er iets groots ging gebeuren. Wat ik heel erg geleerd heb, is dat je met doorzettingsvermogen, goede communicatie en het blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden en oplossingen voor problemen een hoop kunt bereiken. Ik kijk dankbaar op die periode terug. Ik heb mezelf daar echt verder kunnen ontwikkelen én bijgedragen aan het aanpakken van armoede en onrecht. Vanuit Tearfund coördineer ik de verschillende Happietaria’s, en het is heel bijzonder om datzelfde enthousiasme terug te zien bij de studenten.’ 

jongeren maken op een krachtige en inspirerende manier verschil in de wereld

Welke impact zie je bij de studenten?

‘Voor veel jongeren is Happietaria niet alleen een waardevolle ervaring, maar ook een blijvende bron van inspiratie en betrokkenheid. Ik denk bijvoorbeeld aan Elaine, die een paar jaar geleden meehielp. Ze deed vrijwilligerswerk in Afrika, maar vroeg zich af of ze daar echt het verschil maakte. Toen ze in Nederland hoorde van Happietaria, besloot ze vol enthousiasme mee te doen. Elaine zei: ‘Ik kijk nu juist naar wat ik kan doen vanuit waar ik ben.’ Dat is precies waar Tearfund voor staat, en het is geweldig om te zien hoe jongeren dat ontdekken en omarmen!’

Hoe kunnen mensen meedoen?

‘Meedoen aan Happietaria is leuk, leerzaam én impactvol! Je kunt helpen in de keuken, meedraaien in de organisatie, sponsor worden of gewoon lekker komen eten. Daarnaast begeleiden we enthousiast studentenverenigingen en kerken die zelf een één- of meerdaags restaurant willen opzetten. Vanuit Tearfund denken we graag met je mee! Ons doel is helder: zoveel mogelijk geld ophalen voor Tearfund-projecten én mensen bewust maken van armoede en onrecht. Daarom hopen we komend jaar weer volop bruisende Happietaria’s te zien ontstaan door heel Nederland!’ 

Waar kun je de komende periode allemaal terecht? 

In november en december start Happietaria in Gouda en Groningen, en in het voorjaar in Delft en Nijmegen. Kijk op www.happietaria.nl voor de exacte data en locaties.

 

Met jouw kerk een happietaria opstarten?

Wil jij meer verbondenheid binnen jouw kerkelijke gemeente creëren én uitstappen in de wijk? Met Happietaria runnen vrijwilligers tijdelijk een restaurant waarvan de opbrengst naar Tearfund gaat. Al jarenlang zetten studenten uit verschillende steden de lekkerste gerechten op tafel voor het goede doel, maar nu zijn er ook kerken die een pop-up restaurant gaan openen!

lees meer

Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Gemeenschap

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Gerelateerde content
Guido de Vries
Verhaal
Lees meer
18 juni 2025

Guido de Vries: ‘Het jaarverslag zet een dikke streep onder onze aanpak’

Tearfund helpt mensen in nood bij rampen en conflicten en versterkt kerken en gemeenschappen om samen armoede en onrecht aan [...]
Lees meer
Happietaria
Nieuws
Lees meer
8 januari 2025

Prachtige opbrengst voor Happietaria in 2024

Voor Happietaria was 2024 een zeer succesvol jaar. Het pop-up restaurant van Tearfund dat volledig door vrijwilligers wordt [...]
Lees meer
Zomers gerecht Happietaria Dal Bhat
Verhaal
Lees meer
5 augustus 2024

Zomers gerecht uit Nepal

Zin om tijdens de vakantie eens iets nieuws te proberen? Probeer ons heerlijke Happietaria-recept uit Nepal: Dal Bhat. Binnen [...]
Lees meer
Happietaria Gouda
Nieuws
Lees meer
15 januari 2024

Opnieuw succesvol jaar voor Happietaria

Voor Happietaria was 2023 een succesvol jaar, net als in 2022. Het pop-up restaurant van Tearfund dat volledig door [...]
Lees meer
Nacht zonder Dak - Het dak eraf
Verhaal
Lees meer
11 januari 2024

Nacht Zonder Dak is vernieuwd!

Sinds 1996 worden er door heel Nederland Nacht Zonder Dak-acties georganiseerd. Groepen scholieren en kerkelijke jeugdgroepen [...]
Lees meer
Happietaria Tearfund
Nieuws
Lees meer
6 juni 2023

Happietaria nu ook voor kerken: wanneer openen jullie een pop-up restaurant voor Tearfund?

Wil jij meer verbondenheid binnen jouw kerkelijke gemeente creëren én uitstappen in de wijk? Met Happietaria runnen [...]
Lees meer
Hannah Moggré, voorzitter Happietaria Wageningen
Verhaal
Lees meer
9 mei 2023

Een kijkje in de keuken bij Happietaria: ‘Ik leer hier meer dan in een jaar studie’

Happietaria, de door studenten gerunde tijdelijke restaurants, halen per stad soms meer dan 100.000 (!) euro voor Tearfund [...]
Lees meer