De belangrijkste oorzaken van deze stijging zijn de toename van natuurrampen ten gevolge van klimaatverandering, zoals de voedselcrisis in Afrika, en de toename van conflicten, zoals de oorlog in Oekraïne. Op veel plekken heeft dit geleid tot ondervoeding en honger, onder meer in de Hoorn van Afrika. Een van de belangrijkste onderdelen van onze hulpverlening is daarom voedselhulp.

Tearfund werkt veelal via lokale kerken, omdat deze in de haarvaten van de samenleving zitten en er zo vaak efficiënt hulp kan worden verleend. Dat doen we aan de hand van de volgende vier stappen.

1. Inventarisatie van de nood

Onze lokale partner inventariseert waar in de regio de nood het grootst is. Dat doen ze waar mogelijk in afstemming met de lokale kerken en andere religieuze leiders, dorpshoofden en plaatselijke overheid. Zij kennen namelijk de mensen die om hulp verlegen zitten het best en weten welke middelen er al voor handen zijn om direct in actie te kunnen komen.

2. Selectie en registratie van huishoudens

Nadat is vastgesteld in welke dorpen de nood het hoogst is, worden met behulp van adviescomités op dorpsniveau de meest kwetsbare huishoudens geselecteerd. Vaak zijn dat huishoudens met ouderen, huishoudens met jonge kinderen, huishoudens met een vrouw aan het hoofd, of huishoudens die te maken hebben met uitdagingen als chronische ziekte of handicap. Verder wordt er altijd gekeken of er niet al hulp naar die huishoudens gaat via andere organisaties. 

3. Distributie van voedsel 

De lokale partner start vervolgens met de distributie van de voedselpakketten. Deze distributiemomenten staan niet op zichzelf, maar bestaan uit een serie van verschillende maandelijkse distributies. Elk voedselpakket is voldoende om één huishouden een maand lang te kunnen onderhouden. Uiteraard is elke distributie is anders en afgestemd op de behoeften die er zijn binnen de regio. Hieronder zie je een distributiemoment weergegeven in Turkana, Kenia.

4. Realisatie van een vervolgplan

In noodhulpsituaties is het een enorme uitdaging om te werken aan structurele oplossingen. Toch doen we er alles aan om na te denken over hoe we de getroffen huishoudens ook ná de distributies tot steun kunnen zijn. Zo bieden we naast voedsel, bijvoorbeeld ook klimaatbestendig zaaigoed. Op die manier kan er ook bij minimale regenval toch nog wat groeien op het land. Daarnaast proberen we de voedselpakketten samen te stellen met producten uit de regio. Zo zorgen we ervoor dat de plaatselijke economie gestimuleerd wordt.

Overigens is voedselhulp niet in alle gevallen de beste oplossing voor de nood in de regio. Soms kiezen we ervoor om noodhulp te verlenen door mensen een geldbedrag te geven in plaats van hulpgoederen. Wil je meer weten deze manier van werken? 

Lees het hier

Voedseldistributie in Kenia

In de provincie Turkana in Kenia is het in de afgelopen 70 jaar nog nooit zó droog geweest als nu. Meer dan 4 miljoen mensen hebben structureel gebrek aan voedsel en schoon drinkwater. Tearfund verleende hier, in samenwerking met de Dutch Relief Alliance, voedselhulp en ondersteunde onder andere bij het herstel van waterputten. 

Een distributiedag ziet er als volgt uit:

Afbeelding
Voedseldistributie Turkana, Kenia (2)
Vroeg in de ochtend arriveert de vrachtwagen, gevuld met alle verschillende producten. Op dit moment van de dag is het nog relatief koel, wat de medewerkers van onze lokale partner in staat stelt om het zware sjouwwerk uit te kunnen voeren.
Afbeelding
Voedseldistributie Turkana, Kenia (3)
Na registratie ontvangt elk geselecteerde huishouden 50 kilo maismeel, 2 liter olie, 5 kilo bonen en 500 gram zout. Voldoende om een gezin van zes personen een maand lang van maaltijden te kunnen voorzien.
Afbeelding
Voedseldistributie Turkana, Kenia (4)
Om er zeker van te zijn dat de distributie voldoet aan de verwachtingen van de huishoudens is er de mogelijkheid om feedback achter te laten in een daarvoor bestemmende box. Deze feedback mag over alles gaan.
Afbeelding
Voedseldistributie Turkana, Kenia (4)
Verschillende lokale scooterrijders uit de omliggende dorpen ondersteunen de gezinnen voor een klein bedrag bij het vervoeren van de producten richting het eigen onderkomen. Al het getoeter en geroep maakt dit moment het drukste van de dag.
Afbeelding
Kerk & Community

Kerk & Community

Kerken vormen het hart van ons werk. In binnen- en buitenland werken we met de kerk om verschil te maken, omdat we geloven in de kracht van de kerk.
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp

Op het moment dat zich een crisis voordoet, zoals een natuurramp of een gewapende conflict, dan zoekt Tearfund naar mogelijkheden om noodhulp te bieden aan de getroffen bevolking. We leggen je graag uit hoe we noodhulp verlenen en wat er nodig is voor deze noodhulp.
Gerelateerde content
Etete Moru & Priscilla, Turkana Kenya
Verhaal
Lees meer
5 oktober 2023

Extreme droogte als direct gevolg van klimaatverandering

De ergste droogte in veertig jaar tijd drijft de mensen in het noorden van Kenia tot wanhoop. Vier keer op rij bleef het [...]
Lees meer
Moeder en kinderen Somalië
Project
Lees meer
Wereldwijd
Afbeelding
Noodhulp

Noodhulp in de Hoorn van Afrika

In de Hoorn van Afrika vindt al jaren een stille ramp plaats. Extreme droogte, als direct gevolg van klimaatverandering, én [...]
Lees meer
Prossy uit Lwengo
Verhaal
Lees meer
6 juni 2024

Onderzoek wijst uit: de aanpak van Tearfund werkt!

Als jij 1000 euro mocht investeren om armoede aan te pakken, hoe zou jij die dan besteden? De bouw van een school? Een [...]
Lees meer
Mira de Boer in Oeganda
Blog
Lees meer
11 juli 2023

Radicale vrijgevigheid in Oeganda

Emanuel kijkt naar beneden en schuifelt wat op zijn blote voeten. Niet veel later recht hij zijn rug, kijkt hij mij aan en [...]
Lees meer
Oeganda samenkomst Ogongora
Verhaal
Lees meer
3 juli 2023

De cruciale rol van de kerk bij vredesopbouw

Dat Tearfund gelooft in de kracht van de lokale kerk, wist je waarschijnlijk wel! Maar dat we zelfs van de kerk op aan kunnen [...]
Lees meer
Dominee en Tearfund-ambassadeur Moses Alagbe
Blog
Lees meer
3 juli 2023

De kerk als oplossing tegen eenzaamheid?

Een paar dagen geleden ontmoetten we een huilende vrouw op straat in onze buurt. Een van onze kerkleden ging naar haar toe om [...]
Lees meer
Happietaria Tearfund
Nieuws
Lees meer
6 juni 2023

Happietaria nu ook voor kerken: wanneer openen jullie een pop-up restaurant voor Tearfund?

Wil jij meer verbondenheid binnen jouw kerkelijke gemeente creëren én uitstappen in de wijk? Met Happietaria runnen [...]
Lees meer